'Zwarte Piet' niet kwetsender dan 'Flappie'

25-10-2019

Bron afbeeldigen: nl.dreamstime.com - Nederlandse vuurtorenvereniging - stripwinkel dick bos - Pixers - Volkskrant

Maak je kind weerbaar

 

Het naderende Sinterklaasfeest zet het thema ‘discriminatie’ weer bovenaan op de agenda.

De associatie Zwarte Piet en discriminatie werd in het verleden door vrijwel niemand gemaakt totdat een kleine groep, waarschijnlijk zonder historisch besef, hier een probleem van maakte. Scholen en gemeenten worden hierbij als pressiemiddel betrokken waardoor Zwarte Piet gerelateerde pesterijen onder kinderen nu als excuus worden gebruikt om Zwarte Piet de nek om te draaien.

 

We maken allemaal onderscheid, terecht of onterecht, bewust of onbewust en gewenst of ongewenst. Ja wij ook en u ongetwijfeld ook. Het belangrijkste is hoe we hiermee omgaan. De onderstaande dialoog gaat daarover.

 

‘Moeder tegen leerkracht: Mijn zoon wordt gepest omdat hij rood haar heeft. Ze noemen hem vuurtoren.

Wat moet ik doen?

Leerkracht: Maak je kind weerbaar. Daar zijn cursussen voor.

 

Vader tegen leerkracht: Mijn dochter wordt gepest om haar flaporen. Ze noemen haar flappie.
Wat moet ik doen?

Leerkracht: Maak je kind weerbaar. Daar zijn cursussen voor.

 

Vader tegen leerkracht: Mijn zoon wordt gepest omdat hij een donkere huid heeft. Ze noemen hem Zwarte Piet!
Wat moet ik doen?

Leerkracht, Nederlandse overheid, de VN én NTR: Verbied Zwarte Piet!’

 

Denk na voor je handelt en er in doorschiet!

Kinderen vinden altijd wel iets waar ze een ander kind mee kunnen 'pakken'. Zodra ze weten waar die knop zit, zullen ze er op drukken ook.

Doe iets aan dat pestgedrag in plaats van een eeuwenoude traditie de nek om te draaien.
Maak ook  kinderen met een donkere huidskleur weerbaar. Het is beter om met een held, een goedzak en grote kindervriend vergeleken te worden (Zwarte Piet) dan met een konijn (flaporen) vuurtoren (rood haar), Brilsmurf (brildragend) of walvis (zwaar figuur). Maak ze trots!

 

Goed, in bovenstaand voorbeeld betrekken wij het op de leerkracht. Terwijl het natuurlijk niet per se vanuit leerkrachten komt. Het illustreert echter wel hoe verschillend er wordt gereageerd in zeer vergelijkbare situaties. Kennelijk is het erger om als kind om je huidskleur gepest te worden, dan bijvoorbeeld om je flaporen, je lichaamsbouw, je rode haar of je bril. En dáár begint het onderscheid al!

Waren  de voorbeelden herkenbaar? In alle gevallen gaat het om discriminatie. Discrimineren betekent namelijk niets meer en niets minder dan onderscheid maken. Toch zijn we in dit geval al heel snel geneigd om alleen van discriminatie te spreken als het om huidskleur gaat. Daarom reageren we er heel anders op.

Het feit dat er onderscheid wordt gemaakt tussen het hebben van een bepaalde huidskleur, het dragen van een bril of het hebben van vuurrood haar is naar onze mening onterecht want het is allemaal even kwetsend. Is het dan niet zo dat diegenen die ons hebben aangepraat dat discrimineren op basis van huidskleur erger is dan al het andere, eigenlijk degenen zijn die discrimineren?

 

Like onze Facebookpagina om op de hoogte te worden gehouden van nieuws en updates!

 

Wij komen graag met u in contact als u zorgen heeft over een (groot) maatschappelijk probleem, van welke aard dan ook.

Met suggesties en vragen kunt u contact met ons opnemen.